prwta gialia iliou

Ιστορία των γυαλιών ηλίου: Από τον Νέρωνα στο μοντέλο Wayfarer

Ιστορία των γυαλιών ηλίου: Από τον Νέρωνα στο μοντέλο Wayfarer

 

prwta gialia iliouΤα γυαλιά ηλίου είναι το απόλυτο σύγχρονο αξεσουάρ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατεύσουν τα μάτια σας από τον ήλιο, ή για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να δουν τις εκφράσεις του προσώπου σας ενώ είστε σε μια συνέντευξη ή όταν παίζετε πόκερ. Μπορεί να νομίζετε ότι τα γυαλιά ηλίου εφευρέθηκαν την ίδια εποχή με το γυαλί. Υπάρχουν όμως αναφορές ότι ακόμα και στην προϊστορική εποχή οι λαοί των Inuit φορούσαν γυαλιά ελεφαντόδοντου με πελματιαία μύτη για να εμποδίσουν τις επιβλαβείς αντανακλάσεις της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η επόμενη παλαιότερη αναφορά στα γυαλιά ηλίου ήταν στην αρχαία ρωμαϊκή εποχή, όταν ο αυτοκράτορας Νέρωνας λέγεται ότι έχει παρακολουθήσει αγώνες μονομάχων μέσω φακών κατασκευασμένων από γυαλισμένα σμαράγδια. Ωστόσο, η δημοφιλέστερη πρώιμη χρήση των γυαλιών ηλίου ήταν στην Κίνα του 12ου αιώνα, όπου οι φακοί κατασκευάστηκαν από γυαλισμένο καπνιστό χαλαζία. Τα γυαλιά αυτά δεν παρείχαν καμία ουσιαστικά προστασία  στα μάτια από τις ακτίνες του ήλιου παρά μόνο από τις αντανακλάσεις. Τα γυαλιά αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από δικαστικούς αξιωματούχους που ήθελαν να κρύψουν τα πρόσωπά τους ενώ εξέταζαν μάρτυρες και επέβαλαν ποινές.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονταν πολύ για γυαλιά οποιουδήποτε είδους μέχρι το 1752, όταν ο James Ayscough άρχισε να πειραματίζεται με διαφορετικά είδη γυαλιού. Σκέφτηκε ότι ορισμένα χρώματα, ειδικά το μπλε και το πράσινο, θα μπορούσαν να διορθώσουν ή να βελτιώσουν τα κοινά προβλήματα όρασης. Δεν ήταν, ωστόσο, ο στόχος τους η προστασία των ματιών των από τον ήλιο. Αλλά, εν μέρει λόγω των πρωτοποριακών (αν και λανθασμένων) μελετών, τα γυαλιά με κίτρινα χρώματα χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της σύφιλης τον 19ο και τον 20ό αιώνα, καθώς ένα από τα συμπτώματα της νόσου ήταν η ευαισθησία στο φως.

istoria twn gialiwnΑργότερα στον 20ό αιώνα, τα αστέρια κινηματογράφου άρχισαν να χρησιμοποιούν σκοτεινά γυαλιά για να μην αναγνωρίζονται από τους θαυμαστές και να κρύβουν τα κόκκινα μάτια που οφείλονταν στην λάμψη των ισχυρών λαμπτήρων που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώιμες ταινίες. Ακόμη και όταν οι λαμπτήρες τόξου δεν χρειάζονταν πλέον λόγω των βελτιώσεων στην τεχνολογία κινηματογράφησης (δηλ. Την προσθήκη φίλτρων υπεριώδους ακτινοβολίας), τα αστέρια εξακολουθούσαν να φορούν γυαλιά ηλίου.

Λόγω της επικράτησής τους στα πρόσωπα των αστέρων, οι άνθρωποι άρχισαν να φορούν σκοτεινά γυαλιά και σύντομα συνειδητοποίησαν τα προστατευτικά τους οφέλη. Ο Sam Foster, ο δημιουργός των Foster Grants, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που παράγει γυαλιά ηλίου μαζικής. Τα Κατασκεύασαι από υλικό celluloid ξεκινώντας το 1929. Πούλησε τα γυαλιά του στο Boardwalk στο Atlantic City, New Jersey. Μέχρι το 1973, τα γυαλιά ηλίου είχαν γίνει φαινόμενο, με περισσότερα από 20 εκατομμύρια ζευγάρια να πωλούνται εκείνο το έτος. Ωστόσο, ο κόσμος δεν τα φορούσε ακόμη για να προστατεύσει τα μάτια του.

Η τεχνολογία των γυαλιών ηλίου συνέχισε να αναπτύσσεται και, με την εφεύρεση των φακών Polarized από τον Edwin H. Land το 1936, όπου κέρδισε και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προστατεύσουν τα μάτια τους ακόμα πιο αποτελεσματικά. Το πλεονέκτημα των πολωμένων φακών είναι ότι μειώνουν τη λάμψη από τις αντανακλαστικές επιφάνειες όπως το νερό το χιόνι και οι μεταλλικές επιφάνειες των αυτοκινήτων.

Τα γυαλιά ηλίου διαδραμάτισαν ακόμη και σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Στα τέλη της δεκαετίας του ’30, οι Bausch και Lomb Aviator δημιούργησαν γυαλιά ηλίου Ray-Ban για να προστατεύσουν τα μάτια των πιλότων σε μεγάλα υψόμετρα χρησιμοποιώντας την πόλωση. Τα γυαλιά ηλίου Ray-BanAviatorέγιναν δημοφιλή στις διασημότητες και το κοινό το 1937 όταν άρχισαν να πωλούνται στις αγορές.

gialia iliouΤα γυαλιά ηλίου, σύμφωνα με την εταιρεία PEACOXK παρέμειναν τα ίδια μετά από αυτό, εκτός από την εισαγωγή πλαστικών πλαισίων με το μοντέλο Wayfarer από την Ray-Ban, μέχρι τη δεκαετία του 80, όταν ο Alain Milki εφηύρε  και σχεδίασε διαφορετικά πλαίσια τα οποία φορέθηκαν κυρίως από μουσικές μπάντες. Όμως δεν κέρδισαν μεγάλη δημοτικότητα, καθώς δεν φαίνονται αρκετά κομψά ή βολικά όπως τα κανονικά γυαλιά ηλίου. Ωστόσο, τα πλαίσια κλείστρου εμφάνισαν μια αναζωπύρωση της δημοτικότητας τους μετά την επανεμφάνιση τους από τον Kanye West.
Σήμερα, τα γυαλιά ηλίου παρέχουν προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία UVμε εξελιγμένους και άθραυστους φακούς. Στις σελίδες του Peacoxk.comθα βρείτε γυαλιά ηλίου σε διάφορα σχέδια, όπως τύπου Wayfarer σε πολλά χρώματα και μοναδικές τιμές.

There are no comments yet

Why not be the first

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *